Sander kiest voor Judo, jij ook?

Het verhaal van Sander

Het verhaal van Reggy, moeder van twee judoënde kinderen. Over hoe judo helpt haar kinderen zelfverzekerder te worden. Niet opgeven, maar altijd doorgaan.

Keuze voor judo
Mijn naam is Reggy Loos en ik ben moeder van twee zoons, Sander en Thijmen. Sander is 10 jaar en judoot al zo’n 4 jaar. Thijmen is 9 jaar en judoot drieënhalf jaar. Ze zijn om twee redenen bij judo terechtgekomen. Ten eerste via hun opa die zelf jaren op de mat heeft gestaan en daar nog steeds erg enthousiast over is. Ten tweede via mijn werk als Cesar therapeut waarin het voorkomen van een verkeerde houding centraal staat. Daar heb ik veel kinderen naar de judosport verwezen. Juist om ze zelfverzekerder te laten worden.

Vanaf het begin enthousiast
Mijn kinderen waren meteen enthousiast. De jongste wilde heel graag mee, maar was toen nog te jong voor de leeftijdsgrens van de judoclub. Die heeft het eerste half jaar zitten kijken langs de kant en stond daarna te springen om de mat op te mogen. Doordat ze zo enthousiast waren pikten ze alles lekker snel op. Er wordt op een motiverende manier lesgegeven, dus dat werd direct overgenomen.

Vertrouwde omgeving
De sfeer op de judoclub is daarin wel bepalend geweest. Het is een vertrouwde omgeving waar ze de kans krijgen om te groeien, fouten te maken en het opnieuw te proberen. Ze worden enorm gestimuleerd. Voor de ouders is het ook een prettige omgeving waar iedereen gemoedelijk met elkaar omgaat. De trainers en het bestuur zijn altijd heel open. Als ik met vragen zit, is iedereen bereidt om mee te denken.

‘Niet piepen mentaliteit’
Judo is een belangrijke rol gaan spelen in hun leven. Het heeft ze sterker gemaakt, maar ook zeker meer zelfvertrouwen gegeven. Ze durven meer hun mannetje te staan. Als er iets is durven ze gewoon te blijven staan, omdat ze weten dat ze hun judotechniek kunnen gebruiken. Het is verboden om buiten de mat om te judoën, maar in nood weten ze dan hoe te handelen. Ook leren ze de ‘niet-piepen’ mentaliteit zoals ik het noem. Judo is een sport waarbij je pijn kan hebben als je geworpen wordt en je jezelf niet goed afslaat. Dat is deels je eigen verantwoordelijkheid. Maar ga dan gewoon door, probeer het opnieuw.

Respect
Respect hebben voor anderen is ook een belangrijk aspect dat wordt bijgebracht en ik ook vaak zie terugkomen. Zo kom je op de mat wel eens iemand tegen die een stuk minder vaardigheden heeft en dan houdt je rekening met die persoon. Dat is iets wat ik ook buiten de mat in het dagelijks leven zie terugkomen. Een tandje extra durven te zetten op het moment dat je met iemand te maken hebt die nét een stapje verder is.

Als ik groot ben word ik judoleraar
Ik hoop van harte dat ze nog lang blijven judoën, aangezien het een fantastische sport is. Laatst zag ik een vriendenboekje waarin een van mijn zoons ‘judoleraar’ had staan op de vraag ‘wat wil je later worden?’. Dat was voor mij een bevestiging, dat judo echt iets met ze doet!

Benieuwd naar het hele verhaal? Check dan de video!

Lees ook de andere verhalen

Lees de verhalen van andere ouders en ontdek hoe Judo bijdraagt aan de motorische en sociale ontwikkeling van jouw kind!
Sociale Julian
''Judo helpt Julian nog beter om te gaan met zijn autisme. Hij krijgt meer en meer zelfvertrouwen en groeit nog iedere dag! Dit helpt hem in de omgang op school, met zijn vriendjes en ook binnen zijn eigen gezin.''
Slimme Gwenn
''De vaardigheden die bij judo worden bijgebracht zijn voor Gwen tot ver buiten de judomat van toegevoegde waarde. Zo wordt ze er zelfstandiger van en is ze gedisciplineerder dan ooit. Het heeft elke dag een positief effect op haar leven.''
Stoere Collin
''Judo is voor Collin niet zomaar een sport. Het heeft hem fysiek én mentaal verder gebracht. Zo staat hij steviger in zijn schoenen en kan hij extra goed omgaan met zijn lichamelijke groei. Dat hij daarnaast ook nog enorm veel plezier beleeft maakt het helemaal een win-win-win.''

Vind een club bij jou in de buurt

Aanmelden voor proefles

DSC06380

Gun je kind judo!

100.000
Proeflessen
600
Clubs