Gwen kiest voor Judo, jij ook?

Het verhaal van Gwen

Als vader van twee judoënde dochters kent Remco de kracht van judo als geen ander. Zijn verhaal over discipline en ambitie.

Motorische ontwikkeling
Mijn naam is Remco van Poelgeest en ik ben judovader van twee dochters, Gwen en Amy. Ze zijn 14 en 16 jaar en doen al ruim 10 jaar aan judo. Op hun 4e en 5e zijn ze begonnen met judo, erg jong dus. Wij vonden het belangrijk dat ze een sport deden die zorgt voor zelfvertrouwen. Daarnaast het bijbrengen van een aantal vaardigheden die horen bij je motorische ontwikkeling. Denk aan iets simpels als het leren vallen. Weten hoe je moet vallen als je bijvoorbeeld aan het fietsen bent en dan kom je al snel bij judo uit. Zelf vonden ze het gewoon heel leuk om te doen.

Spelenderwijs
De eerste judoles was erg spannend. De judovaardigheden worden spelenderwijs bijgebracht. Zoals gezegd leren ze vallen, spelen spelletjes en wennen ze aan het omgaan met andere kinderen. De basisprincipes worden op een leuke manier aangeleerd. De judoclub is een plek waar altijd een prettige sfeer hangt, waar ook de ouders gemoedelijk met elkaar omgaan. Het is een hechte familie. Dat is belangrijk voor de kinderen, al voelen ze aan de andere kant ook de discipline. Je mag bijvoorbeeld niet in judoplak naar de judoschool komen. Je komt in je normale kleding en op de judoschool kleed je je pas om.

Tips aan ‘collega-ouders’
Dit zijn aspecten die ik ook graag wil overbrengen op andere ouders die een sportkeuze moeten maken voor hun kind. Het is goed dat je leert af en toe naar een ander te luisteren en dat je niet alles zelf kan bepalen. Dat je regels krijgt waar je in je verdere leven ook wat aan hebt. En dan met name het stukje discipline en het opbouwen van zelfvertrouwen. Zeker voor kinderen op jonge leeftijd. Dat ze anderen, maar zeker ook zichzelf kunnen vertrouwen.

Leergierig
Doordat mijn kinderen al ruim 10 jaar judoën hebben ze al een grote ontwikkeling doorgemaakt. Ze leren dingen enorm snel. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigheid. Op een groot toernooi met honderden kinderen staan ze toch in hun eentje op de mat en dan moeten ze het écht alleen doen. Goed om te zien dat ze dan vaardigheden tonen die ze in die 10 jaar tijd geleerd hebben, zoals het respect hebben voor je tegenstander en luisteren naar de trainer. Dat geeft veel voldoening om die vaardigheden in de praktijk tot uiting te zien komen.

Effect in dagelijks leven
Het is fijn dat judo een sport is die ook in het dagelijks leven positieve effecten heeft. De drang om zelfstandig verder te komen is prachtig om te zien. Volgens mij kan dat alleen als je plezier hebt ik wat je doet. Je hoeft niet perse goed te zijn, als je maar lol hebt. Dat is het allerbelangrijkste. Ik hoop daarom van harte dat ze nog lang doorgaan met judo. Behalve dat ze het zelf zo leuk vinden, ben ik ook graag rondom de mat te vinden.

Benieuwd naar het hele verhaal? Check dan de video!

Lees ook de andere verhalen

Lees de verhalen van andere ouders en ontdek hoe Judo bijdraagt aan de motorische en sociale ontwikkeling van jouw kind!
Sociale Julian
''Judo helpt Julian nog beter om te gaan met zijn autisme. Hij krijgt meer en meer zelfvertrouwen en groeit nog iedere dag! Dit helpt hem in de omgang op school, met zijn vriendjes en ook binnen zijn eigen gezin.''
Sterke Sander
''Door de judosport heeft Sander geleerd dat hij veel meer kan dan hij eerst dacht. Niet meteen schrikken van een pijntje, maar opstaan en het nog eens proberen. Als geen ander kan hij nu een tandje extra bij te zetten wanneer dat nodig is.''
Stoere Collin
''Judo is voor Collin niet zomaar een sport. Het heeft hem fysiek én mentaal verder gebracht. Zo staat hij steviger in zijn schoenen en kan hij extra goed omgaan met zijn lichamelijke groei. Dat hij daarnaast ook nog enorm veel plezier beleeft maakt het helemaal een win-win-win.''

Vind een club bij jou in de buurt

Aanmelden voor proefles

DSC06380

Gun je kind judo!

100.000
Proeflessen
600
Clubs