Julian kiest voor Judo, jij ook?

Het verhaal van Julian

Hieronder lees je het verhaal van Anna, moeder van twee judoënde kinderen. Ze vertelt hoe één van haar kinderen door judo beter om heeft leren gaan met zijn autisme. Niet alleen op de judoclub, maar ook thuis én op school.

Ontdekt en nooit meer weggegaan
Mijn naam is Anna Colnot en ik ben moeder van drie kinderen. De oudste is 12, mijn middelste is 9 en de jongste is 5, zij judoot nog niet. Mijn zoons judoën nu zo’n drieënhalf jaar en zijn begonnen via ‘Sjors Sportief’. Dat is een sportpromotie programma waarmee kinderen volop nieuwe sporten kunnen ontdekken. Ze hebben vier judolessen gehad en gelijk besloten om door te gaan.

Basisvaardigheden voor het leven
Tijdens de eerste lessen doen ze simpele oefeningen en spelletjes zoals leren vallen en rollen. Het zijn meer de basisvaardigheden die worden bijgebracht. Ze leren het wel meteen op de goede manier, daar hebben ze de rest van hun leven profijt van. Daarnaast is respect vanaf dag één van groots belang en wordt ze dat ook goed bijgebracht. Denk aan het groeten en de normen en waarden die horen bij de omgang met je tegenstander. Zaken waar ik blij mee ben dat ze dat leren.

Plezier voorop
Behalve de etiketten van de sport vind ik het net zo belangrijk dat ze plezier hebben. Als je de glimlach van je kinderen ziet weet je ook weer waar je het allemaal voor doet. In het begin vinden ze het spannend, maar dat ebt snel weg. Zodra ze op de mat zijn kunnen ze hun energie kwijt en dat is prachtig om te zien.

Boost zelfvertrouwen
Judo is heel goed voor het zelfvertrouwen. Wat mijn zoon zelf aangeeft, is dat hij zelfverdediging leert, maar de groei van het zelfvertrouwen is het allerbelangrijkste. Ik kan zo een aantal kinderen uit de klas van mijn jongste zoon opnoemen die ik graag naar judo zie gaan, voor hun ontwikkeling. Er is ontzettend veel te leren. Mijn oudste zoon heeft autisme, maar dankzij judo is hij enorm gegroeid in zijn persoonlijkheid. Hij is veel beter geworden in de omgang met ons, met zijn vriendjes en op school. Daar speelt judo een grote rol in. Dat zien ook mensen in mijn omgeving.

Benieuwd naar het hele verhaal? Check dan de video!

Lees ook de andere verhalen

Lees de verhalen van andere ouders en ontdek hoe Judo bijdraagt aan de motorische en sociale ontwikkeling van jouw kind!
Sterke Sander
''Door de judosport heeft Sander geleerd dat hij veel meer kan dan hij eerst dacht. Niet meteen schrikken van een pijntje, maar opstaan en het nog eens proberen. Als geen ander kan hij nu een tandje extra bij te zetten wanneer dat nodig is.''
Slimme Gwenn
''De vaardigheden die bij judo worden bijgebracht zijn voor Gwen tot ver buiten de judomat van toegevoegde waarde. Zo wordt ze er zelfstandiger van en is ze gedisciplineerder dan ooit. Het heeft elke dag een positief effect op haar leven.''
Stoere Collin
''Judo is voor Collin niet zomaar een sport. Het heeft hem fysiek én mentaal verder gebracht. Zo staat hij steviger in zijn schoenen en kan hij extra goed omgaan met zijn lichamelijke groei. Dat hij daarnaast ook nog enorm veel plezier beleeft maakt het helemaal een win-win-win.''

Vind een club bij jou in de buurt

Aanmelden voor proefles

DSC06380

Gun je kind judo!

100.000
Proeflessen
600
Clubs